Germania va continua să facă eforturi pentru încheierea unui nou acord de parteneriat cu Marea Britanie până la sfârşitul anului, dar Uniunea Europeană ar trebui să se pregătească pentru o rupere bruscă a legăturilor din 2021, a declarat miercuri cancelarul Angela Merkel, în cadrul unei alocuţiuni rostite în plenul Parlamentului European reunit la Bruxelles.
„Progresele din negocieri au fost până acum reduse, ca să mă exprim diplomatic”, a spus cancelarul german, în contextul în care ţara sa a preluat în iulie preşedinţia semestrială a Consiliului UE, relatează Reuters.
„Am convenit cu Regatul Unit să accelerăm ritmul convorbirilor… Voi continua să fac eforturi pentru o soluţie bună dar ar trebui să ne pregătim şi pentru posibilitatea unui scenariu no-deal”, a adăugat Merkel.
Cancelarul german a enumerat printre priorităţile preşedinţiei germane a UE respectarea drepturilor fundamentale, protejarea climatului, digitalizarea, creşterea rolului Europei în lume şi încurajarea solidarităţii.
„Vrem ca Europa să iasă din criza coronavirusului mai unită şi mai puternică”, a mai afirmat Merkel în discursul ei în faţa eurodeputaţilor.
De asemenea, Angela Merkel a cerut sprijin pentru planul de redresare al UE după pandemia de coronavirus, notează DPA.
„Cred în Europa. Sunt convinsă de Europa. Nimeni nu poate trece prin această criză de unul singur. Suntem cu toţii vulnerabili”, a subliniat ea.
O jumătate de milion de români, între Marea Britanie și Europa
Numărul cetățenilor români din Regatul Unit a ajuns la un nivel record în 2019: 457 mii, o creștere cu 10% față de cifrele publicate acum la jumătatea anului trecut, potrivit estimărilor oficiale. La Londra românii sunt în continuare cetățenii străini cei mai numeroși: 163 mii.
Datele publicate joi de Oficiul Național de Statistică (ONS) acoperă media estimată a populațiilor de o anumită naționalitate pe perioada de un an, 1 iulie 2018 – 30 iunie 2019.
Față de perioada de anterioară, 1 ianuarie 2018 – 31 decembrie 2018, numărul cetățenilor români a crescut cu 10,1% de la 415 mii, iar numărul celor din Londra cu un procent similar, de la 148 mii.
La ora actuală, cetățenii români sunt pe locul 2 în Regatul Unit după polonezi – 902 mii, dar înaintea cetățenilor Indiei – 351 mii, Republicii Irlanda – 322 mii și Italiei – 297 mii.
La Londra cetățenii români sunt în continuare cei mai numeroși străini, urmați de cetățenii Poloniei – 147 mii, Italiei – 138 mii, Indiei – 131 mii și Franței – 101 mii.
Românii – locul 2 după polonezi
Următoarele mari concentrări de cetățeni români sunt în West Midlands – 58 de mii (locul 2), Estul Angliei – 49 de mii (locul 2), Sud Estul Angliei – 47 de mii (locul 2), East Midlands – 42 mii (locul 2), Yorkshire and Humber – 22 mii (locul 3), Sud Vestul Angliei – 20 mii (locul 2), Scoția – 17 mii (locul 2), Nord Estul Angliei – 5 mii (locul 3).
Discussion about this post